Deze website maakt gebruik van full screen foto’s. Het beste kunt u deze website bekijken in landscape.

Laatste Nieuws

LEES ALLE NIEUWS

Sauzen en salades

Bij sauzen draait alles om variatie. Traditionele sauzen blijven bestaan, maar krijgen ook varianten met invloeden uit verschillende werelddelen. Ook gezondheid is een belangrijke trend. Veel sauzen op basis van mayonaise hebben al jaren een magere variant. Nu zijn ook de marinades op waterbasis in opkomst. Consumenten bewaren de geopende sausverpakkingen vaak lang. Bovendien mogen sauzen steeds minder conserveringsmiddelen bevatten.

Dit betekent dat er een steeds striktere hygiëne vereist is. Salades worden de laatste jaren steeds rijker gevuld met verschillende groenten, pasta, kip en andere soorten vlees. Veel van deze ingrediënten zijn voorbewerkt. Toch is hygiëne wel belangrijk bij het mengen en afvullen. Salades worden thuis niet meer verwarmd. Eventuele besmettingen vormen dus direct een gevaar voor de voedselveiligheid.

Hygiëneproblematiek:

  • De grondstoffen zijn meestal voorbewerkt, echter door mengen en afvullen zijn er toch voedselveiligheidsrisico’s.
  • De producten mogen steeds minder conserveermiddelen bevatten, waardoor de gehele hygiëne naar een hoger plan moet.
  • Veel producten worden voor consumptie niet meer verwarmd, waardoor eventuele besmettingen een direct risico vormen.
  • Bij een deel van de sauzen worden lange termijnen voor gebruik geopende verpakking bij de consument gehanteerd.
  • Nabesmettingen met melkzuurbacteriën en gisten beperken de houdbaarheidstermijn of zorgen voor bombage.
Stel uw vraag!